Mezoterapi, cilt üzerinden uygulanan bir tedavi yöntemidir. Mezoterapi, köken olarak Latince olan “meso” ve “terapi” kelimelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen bir kelimedir. Bu tedavi orta dermal tabakaya çok minik iğneler yardımıyla yapılan bir işlemdir. Daha çok medikal estetik amaçlı kullanılan mezoterapi, dilimize “orta tedavi” şeklinde çevrilebilir. Mezoterapinin medikal estetik dışında tedavi amaçlı kullanıldığı alanlar da bulunmaktadır.
Mezoterapi, 1950’li yıllardan bu yana tüm dünyada anti-aging uygulamalarında, cilt yenileme, ağrı tedavisi, yara iyileştirme, saç dökülmesi ve bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Genel anlamıyla cilt mezoterapisi olarak da tabir edilir. Botoks ve dolgu gibi cerrahi bir uygulama olmadığından bu tedavi oldukça popülerdir. Mezoterapi, Antalya’da bulunan kliniğimizde hastalarımızın ihtiyaç duyduğu bölgelere başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Hastalarımızın yaş, çevresel faktörler ve yaşam koşulları sebebiyle maruz kaldıkları cilt yıpranmalarının iyileştirilmesinde çok etkili bir yöntem olarak kullanılır. Medikal estetik alanında yapılan çalışmalar sonrası mezoterapinin estetik ve tıbbi müdahale açısından çok kullanışlı olduğu ortaya konmuştur. Mezoterapi ilaçlarında bulunan zengin içerik, uygulama yapılan bölgeyi besler, kan dolaşım ve lenf sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını sağlayarak cildin onarımını ve bazı hastalıkların tedavisini sağlar.
Günümüzde kadın, erkek, genç, yaşlı her bireyin estetik veya tedavi amaçlı rahatlıkla kullandığı mezoterapi, cilt yapısında bulunan kolajen ve elastin yapılarını besleyerek etki göstermektedir. Ciltte meydana gelen sarkmalar-çatlaklar, cildin renk değiştirmesi ile ortaya çıkan lekeler, saç dökülmesini önleme, saçkıran, selülit, alerji, spor yaralanmaları, bölgesel zayıflama, yara iyileştirme, göz altı morlukları ve torbalarında, koltuk altı ve özel bölgelerin renginin açılmasında, çeşitli akut ve kronik ağrıların tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
Mezoterapi, çeşitli aminoasit, vitamin, mineral, hyalüronik asit, ve enzimlerin ihtiyaca göre değişik oranlarda kullanılarak cildin orta bölümüne enjeksiyon yoluyla yapılır. Öncelikle mezoterapi uygulamasının uzman doktor kontrolünde yapılması gerektiğini belirtmek gerekir. Hastaların genel sağlık muayenesi yapılmadan hiçbir medikal veya kozmetik uygulamanın yapılmamasında fayda bulunmaktadır.
Uzman doktorumuz, hastamızın şikayetlerini dinledikten sonra muayenesini yapar. Konulan teşhise göre hastamız için mezoterapi tedavisi uygun görülürse uygulama aşamasına geçilir. Cilt yüzeyinde gerekli hijyen sağlandıktan sonra anestezi kremi sürülerek 20 dakika civarı bölgenin uyuşması beklenir. Bu sayede hastamıza daha konforlu bir uygulama yapılmış olur. Doktorumuz mezoterapi işleminin yapılacağı bölgeye uygun miktarda karışımı enjeksiyon yöntemi ile uygular. Bu işlem mezoterapi yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre 30 dakika veya üzerinde sürebilir. İşlem sonrasında hastalarımız hemen kliniğimizden ayrılıp günlük yaşamlarına dönebilirler.
Ameliyatsız estetik işlemlerden olduğu için çok tercih edilen mezoterapi, iki farklı yöntemle uygulanmaktadır.
Klasik yöntemde, mikro iğneler yardımı ile mezoterapi içeriği enjeksiyon kullanılarak tedavi edilecek bölgeye verilir. Bu yöntemde kullanılan iğneler çok ince olmasına rağmen yine de uygulama bölgesi lokal olarak anestezik kremlerle bir miktar uyuşturulur. 20 dakika civarında anestezinin etkisi ortaya çıkar ve ardından mikro iğnelerle orta deri tabakasına enjeksiyon yapılır.
İğnesiz mezoterapi yöntemi, iğnesiz mezoterapi cihazı kullanılarak yapılan işlemdir. İğnesiz mezoterapi cihazı, küçük elektrik akımları ile çalışır. Bu sayede mezoterapi ilaçları, iğne kullanılmadan cilt altına uygulanabilmektedir. İğneye karşı fobisi olanların daha çok tercih ettiği yöntemdir.
En çok yüz, göz altı, saç ve leke mezoterapisi şeklinde tercih edilen bu tedavi yönteminin birçok faydası bulunmaktadır. Mezoterapi uygulamalarının faydalarından bazıları şunlardır:
Mezoterapinin etkinliği ve uygulama kolaylığı sebebiyle hastalar için birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
Mezoterapi tedavisi, kozmetik alan dışında sıklıkla saç mezoterapisi uygulamaları ile karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği üzere çevresel faktörler, kullanılan bazı ilaçlar, kimyasallar, beslenme bozuklukları, hormonal yapı ve stres gibi birçok faktör sebebi ile saç dökülme sorunları yaşanmaktadır. Saç dökülmelerinde acil saç ekimi tedavisi gerektirmeyen durumlarda uygulanan saç mezoterapisi ile olumlu neticeler alınabilmektedir. Ayrıca saç mezoterapisi hem tek başına hem de saç ekimi ile birlikte destekleyici olarak kullanılabilir.
Saçkıran, aşırı dökülme ve kellik tedavilerinde mezoterapi kullanımı olumlu sonuçlar vermektedir. Saçlarının hızlı uzamasını ve kepek sorunundan kurtulmak isteyenler için de saç mezoterapisi uygulanabilmektedir. Saç dökülmesi, birkaç saç kökünün bir arada bulunduğu saç foliküllerinin saçı beslemede yetersiz kaldığı zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Saç mezoterapisi ile saçlı deriye uygulanan içerik, foliküllerin yeterli miktarda beslenmesini sağlar. Böylece saç kökleri de saçı besleyerek saçın dökülmesi önlenmiş olur.
Saç mezoterapisinde vitamin, aminoasit ve minerallerden oluşan içerik saçlı deriye mikro enjeksiyonlar ile verilir. Saç derisinin orta tabakasına uygulanan saç mezoterapisi, içeriği ile hücrelerin yenilenmesini ve kan dolaşımının artmasını sağlar. Kan dolaşımının artması ve hücrelerin tazelenmesi ile saç telleri daha sağlıklı hale gelir.
Saç mezoterapisinin bir seansı, uygulama bölgesine göre 10 ila 30 dakika arasında sürer. Doktorumuzun uygulayacağı seanslar hastalarımızın saç derisine göre değişmektedir. Bunula birlikte haftada birkaç seans üzerinden başlayan tedavi, alınan sonuca göre uzayan seans aralıkları ile üç ay sürdürülmelidir. Üç ay sonunda olumlu netice alınmaya başlasa da asıl altı aylık saç mezoterapisi tedavisi sonrasında daha güzel sonuçlar alınır. Saç mezoterapisi, Antalya'da bulunan kliniğimizde başarılı bir şekilde uygulanarak hastalarımız daha sağlıklı saçlara kavuşmalarını sağlamaktadır.
Saç mezoterapisi, saçların ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve aminoasitlerin saça ulaşmasını sağlayarak şu faydaların ortaya çıkmasını sağlar:
Saç dökülme oranları ve ihtiyaç duyulan seans sayısı hastaya göre farklı olduğundan saç mezoterapisi fiyatları her hastaya göre değişmektedir. Saç dökülme sebebine ve hızına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ayrıca ciddi bir saç dökülme sorunu olmayanlar için de önleyici saç mezoterapi seansları uygulanabilir. Bu sebeplerle seans sayısı ve kullanılacak mezoterapi içeriğinin miktarı saç mezoterapisi fiyatlarını birinci derecede etkilemektedir. Saç mezoterapisi fiyatları ile ilgili olarak Antalya’da bulunan kliniğimize gelip uzman doktorumuza ön muayene olarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yüz mezoterapisi, mezolifting olarak da bilinmektedir. Yüz mezoterapisi-mezolifting, yüz bölgesinde yaşanan çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Yüz bölgesi, herkesin özellikle bakımlı görünmesini istediği vücudumuzun önemli bir bölgesidir. Geçen yıllar, kullanılan kozmetik ürünler, çevre koşulları, beslenme biçimi, sigara gibi zararlı alışkanlıklar ve daha başka birçok sebep ile yüzümüzde birtakım olumsuz değişiklikler yaşanır. Cilt elastikiyetini kaybeder, sarkmalar meydana gelir ve yüz bölgesindeki matlık hemen göze çarpar.
Yüz mezoterapisi-mezolifting, yüzümüzde meydana gelen, yaşlanma etkilerinin giderilmesinde, kırışıklıklarda, ciltte bulunan doğum veya güneş lekelerinin tedavisinde, sivilce ve çıbanlardan kaynaklı izlerin iyileştirilmesi için kullanılmaktadır. Yüz mezoterapisi-mezolifting ile cildin kolajen dokusunun ihtiyacı olan içerik direkt olarak ihtiyaç olan bölgeye enjekte edilerek hızlı bir iyileşme sağlanır. Kliniğimizde yüz bölgesi ile ilgili yapılan estetik uygulamalardan dolgu ve botoks işlemleri hakkında bilgi almak isterseniz ilgili sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Göz altı bölgesinde yaşanan sorunlar genellikle yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan göz altı torbaları, morarma şeklindeki renk değişiklikleri ve kaz ayakları diye tabir edilen göz çevresi kırışıklıklarıdır. Göz altı mezoterapisi ise bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için göz altı ve çevresinde orta deri tabakasına zengin mezoterapi içeriğinin enjekte edilmesi işlemidir.
Göz altı mezoterapisi ile orta deri tabakasına verilen vitamin, mineral, hyalüronik asit ve çeşitli enzimler cildi besleyerek hızlı bir şekilde onarılmasını sağlar. Bu sayede göz altı torbalarının toparlanması sağlanır, göz altındaki morarma ortadan kalkar ve cilt eski rengini alır ve kaz ayağı denen kırışıklıklarda azalma olur. Bu sayede yorgun ve bitkin yüz ifadesinin yerini daha canlı ve dinamik bir yüz alır.
Bu tedavi, göz altı deri tabakası çok ince ve hassas olduğundan, alanında uzman doktorlar tarafından titizlikle yapılmalıdır. Göz altı mezoterapi uygulaması ortalama 15 dakika sürer. Doktorunuzun cilt tipinize uygun tavsiyelerine göre belli aralıklarla 4 ila 6 seans tekrarlanabilir. Bu seansalar sonucu elde ettiğiniz olumlu sonucun sürdürülebilir olabilmesi için devamında 6 aylık aralıklarla hatırlatma uygulaması yapılmalıdır.
Birçok alanda tedavi amaçlı kullanılan leke mezoterapisi cilt lekelerinin iyileştirilmesinde de sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Cilt lekesi, cilt yüzeyinde meydana gelen çeşitli renk değişimleridir. Cilt lekeleri, doğuştan veya dış etkenlerle sonradan da oluşabilmektedir. Çoğunlukla yaş ilerlemesi ile ortaya çıkan cilt lekeleri, cilt tipine göre güneşin zararlı etkileri sebebi ile de oluşabilmektedir. Ayrıca sivilce ve aknelerin sebep olduğu cilt lekeleri de görülmektedir. Vücudun her bölgesinde görülebilen cilt lekeleri, yüz bölgesinde daha çok dikkat çekmekte ve leke mezoterapisi uygulaması daha çok bu bölgede tercih edilmektedir.
Leke mezoterapisi, çok eski yıllardan kalma cilt lekelerinin tedavisinde de etkilidir. Cilt lekelerini kamufle etmek için kullanılan kozmetik ürünlerden fondöten de etkili bir çözüm olsa çok kısa sürelidir. Bunun yerine leke mezoterapisi ile kalıcı olarak cilt lekelerinden kurtulmak mümkündür.
Leke mezoterapisi almadan önce uzman hekim kontrolü çok önemlidir. Cilt lekelerinin tedavi edilebilmesi için öncelikle sebebinin bilinmesi gerekir. Doğru teşhis sonrasında ihtiyaca göre belirlenen içerik cilt lekelerinin bulunduğu deri tabakasına enjeksiyon yöntemi ile uygulanır. Leke mezoterapisi sayesinde deri tabakasında pigment iyileşmesi sağlanarak normal cilt rengine dönüş gerçekleşmektedir.
Mezoterapi ile zayıflama tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Özellikle mezoterapi ile bölgesel zayıflama en çok tercih edilen uygulamadır. Hastalarımızdan, kilo sorunu olanların veya kilo sorunu olmasa da bel, karın, bacak veya kol bölgelerindeki yağlanmalardan rahatsızlık duyanların olduğu görülmektedir. Mezoterapi sayesinde bölgesel müdahaleler ile istenen alanda yağ yakımı hızlandırılarak zayıflamak mümkündür.
Çeşitli diyet programları ve spor yaparak kilo vermek mümkün olsa da bazı hastaların bölgesel zayıflama ile ilgili elde edilen sonuçtan memnun olmadığı durumlar vardır. Genetik yatkınlık sebebi ile bazı bölgelerdeki yağların yakılmasında spor ve diyet bazen yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda mezoterapi ile zayıflama etkili bir alternatiftir. Mezoterapi ile zayıflama sonucu deri sarkma problemi de yaşanmaz. Ayrıca liposuction yöntemini kullanmak istemeyen hastalar için de bu yöntem tavsiye edilmektedir.
Belli bir yaşın üzerindeki birçok kadının yaşadığı selülit sorunu selülit mezoterapisi ile tedavi edilebilmektedir. Selülit oluşumunun farklı sebepleri bulunmaktadır. Özellikle yağ açısından zengin ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme, spordan uzak kalma, hormonal yapı ve kalıtsal faktörler selülit oluşumunda etkilidir. Selülit mutlaka kilo sorunu olan kadınlarda olur denemez, kilosu gayet normal olan kadınlarda da görülebilir.
Belirttiğimiz faktörlere bağlı olarak vücudun dolaşım sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle deri altındaki yağ hücrelerinin birikmesi sonucu portakal kabuğu formunda bir görünüm ortaya çıkar. Selülit mezoterapisi, bu tedaviye özel olarak üretilen kokteylin cilt altına enjeksiyon yöntemi ile uygulanması ile yapılır. Selülit mezoterapisi ile uygulanan özel içerik, dolaşım sistemini hareketlendirir ve yağ hücrelerinin parçalanmasını sağlar. Böylece selülit mezoterapisi ile portakal kabuğu görünümündeki cilt normal pürüzsüz görünümüne döner.
Mezoterapi denince hemen estetik uygulamalar akla gelse de mezoterapinin tıbbı tedavi amaçlı olarak da kullanıldığı hastalıklar bulunmaktadır. Çeşitli romatizmal hastalıklar, migren, gut, eklemlerde meydana gelen ağrılar, varis gibi damar hastalıkları ve spor yaralanmalarında mezoterapi tedavisinden yararlanılmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Mezoterapi fiyatlarının belirlenmesinde birçok farklı faktör bulunmaktadır. Öncelikle saç mezoterapisi, yüz mezoterapisi, göz altı mezoterapisi, leke mezoterapisi ve mezoterapi ile zayıflama fiyatları birbirinden farklıdır. Her hastanın cilt yapısı ve uygulama yapılacak alan farklı olduğundan standart bir mezoterapi fiyatı vermek mümkün değildir. Antalya’da bulunan kliniğimize gelerek uzman doktorumuzun yapacağı değerlendirmeler sonrasında size özel planlanan tedaviler ve mezoterapi fiyatlarını öğrenebilirsiniz. İsterseniz hemen iletişim sayfamızdan randevu oluşturabilirsiniz.
Öncelikle şu çok önemli hususu belirtmeliyiz, mezoterapi bir alternatif tıp tedavisi değildir ve mezoterapistler tarafından uygulanmalıdır. Mezoterapi klasik tıp biliminin kullandığı bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple mezoterapi tedavisi, tıp eğitimi almış, doktor ünvanına sahip mezoterapistler tarafından verilebilir. Ancak tıp eğitimi alanlar, gerekli eğitimlere katılarak Sağlık Bakanlığı onaylı mezoterapi sertifikalarını alabilir ve mezoterapist olabilirler.
Mezoterapi cerrahi olmayan bir estetik uygulamadır. Bu sebeple uygulama öncesi veya sonrasında hayatınızın akışını değiştirecek ciddi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Ancak bununla birlikte mezoterapi öncesinde şu hususlara dikkat etmenizde fayda bulunmaktadır:
Mezoterapi uygulaması yaptırdıktan sonra ise şu hususlara dikkat etmelisiniz:
Mezoterapide kullanılan ilaçlar, kullanım amacına göre değişmektedir. Mezoterapi tedavisinde amaç cildi beslemek, kan dolaşımını hızlandırmak, yağ yakımı sağlamak, hücreler arasındaki ödemi gidermek veya cilt lekelerine yönelik uygulamalar olabilir. Bu durumda kullanılan mezoterapi ilaçları da değişmektedir. Bu ilaçlar kullanım amacına yönelik hazır karışımlar olarak bulunabildiği gibi uzman doktorumuzun da hastalarımızın ihtiyaçlarına özel olarak karışım hazırlamaları mümkündür.
Mezoterapi ilaçları içerisinde cildin doğal olarak ihtiyaç duyduğu amino asit, vitamin, mineral ve hyalüronik asit açısından zengin özel kokteyller kullanılır. Bu kokteyller cildin kolajen yapımında kullanacağı maddeleri içermektedir. Mezoterapi ilaçlarında genellikle, vitamin grubundan, A, C, B, K vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum gibi mineraller, aminoasitler, koenzimler, somon DNA ve hyalüronik asit kullanılır.
Kilo vermeyi başaran herkesin kafasındaki en büyük soru işareti verdiği kiloların kalıcı olup olmadığıdır. Mezoterapi ile bölgesel olarak zayıflayan hastalarımızdan da aynı soruyu almaktayız. Mezoterapi ile yağ hücrelerinin parçalanması sonrası verilen kilolar aslında tekrar geri alınmaz. Ancak bunun için hastalarımızın da dikkat etmesi gerekmektedir. Hem bölgesel olarak zayıflamak hem de dilediğimiz gibi beslenmeye devam etmek pek mümkün değildir. Mezoterapi ile zayıflama, belli bir diyet programı ile birlikte yürütülürse verilen kilolar kalıcı olacaktır.
Acı hissi kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı kimselerin canı tatlıdır veya cildi hassastır, bu kimselerin dahi rahatlıkla mezoterapi tedavisi olması mümkündür. Uygulama öncesinde kullanılan anestezik kremler ile enjeksiyon bölgesi lokal olarak uyuşturulur. Bu sebeple hastalarımız işlem esnasında acı hissetmezler.
Kadın veya erkek 18 yaşını doldurmuş bütün hastalarımız için mezoterapi uygulamaları yapılabilmektedir. Vücudumuzda bulunan kolajen miktarı, 20’li yaşlarda başlamak üzere her geçen yıl azalmaktadır. Bu sebeple bu yaşlardan itibaren önleyici olarak mezoterapi uygulamasına başlanmasında fayda bulunmaktadır. Tıbbi amaçlı olarak, romatizmal hastalıklar, migren, gut, eklemlerde meydana gelen ağrılar, varis gibi damar hastalıkları ve egzersiz yaralanmalarında uzman doktor kontrolünde daha erken yaşlarda da mezoterapi uygulanabilir.
Genel sağlık durumu uygun olan herkese mezoterapi yapılabilir ancak bazı durumlarda bu tedavi tavsiye edilememektedir. Aşağıdaki durumlarla ilgili mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz.
Çok farklı kullanım bölgeleri ve amaçları olan mezoterapi seanslarının süresi 15 ila 30 dakika arasında değişebilir. Uygulama bölgesinin büyüklüğü ve tedavi edilecek soruna göre işlem süresi uzayabilir. Ayrıca lokal anestezi için kullanılan kremlerin etkisini göstermesi için de 20 dakika kadar bir süre beklenmelidir.
Mezoterapi seanslar uzman doktorumuzun hastalarımızın ihtiyaçlarına göre belirleyeceği aralıklarla yapılmaktadır. Haftalık olabileceği gibi 15 veya 20 gün aralıklarla da uygulanabilmektedir. Mezoterapi yapılacak bölgeye ve cilt yapısının özelliğine göre seans sayısı değişmektedir. Mezoterapiden fayda sağlanabilmesi için en az 3 seans yapılmasında fayda bulunmaktadır. Ancak daha tatmin edici sonuçlar için mezoterapinin 6 ila 8 seans şeklinde uygulanmasında fayda vardır.
Hastalarımıza, uygulamanın kullanım amacına göre tedaviye daha fazla seans ile devam edildiği ve 6 ay gibi uzun aralıklarla hatırlatma seansları yapıldığı durumlar da olabilmektedir. Kısacası mezoterapi seanslarının sayısı hastalarımızın ihtiyaçlarına ve tedavinin kalıcılığının devam ettirilmesine göre değişmektedir.
Cilt tipine ve seçilen mezoterapi içeriğine göre değişmekle beraber ilk seanstan itibaren ciltteki kırışıklıkların azalmaya başlaması, lekelerin renginin açılması ve cildin parlaklığının artması gibi olumlu değişimlerin yaşanması beklenmektedir. Bu etkiler 3 seans sonrasında gözle görülecek şekilde artmaktadır. Tedavinin tamamının kaç seans süreceği uzman doktorumuzun size özel hazırlayacağı plana göre değişmektedir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.