Septoplasti, eğri bir yapıda olan burun kıkırdağını düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi operasyona verilen addır. Burun kanallarını ayıran, kemik ve kıkırdaktan oluşan yapı (septum) bir tarafa doğru eğri olduğunda hava yolunun tıkanmasına ve nefes almada zorlanmaya neden olur.
Bu ameliyat ile eğri olan kıkırdak düzeltilerek burun ortasındaki konumuna tekrar yerleştirilir. Böylece her iki hava kanalının eşit ve yeterli derecede açık kalması sağlanmış olur.
Septoplasti ameliyatı tek başına da yapılabilirken genellikle rinoplasti ameliyatı ile birlikte icra edilerek burnun estetik bir görünüm de elde etmesi sağlanır.
Ameliyat öncesinde lokal anestezi veya genel anestezi uygulanarak hastanın operasyon esnasında acı hissetmemesi sağlanır. Antalya'da yapılacak işlem nispeten ufak kesiler ile halledilebilecek durumdaysa burun içinden kesiler yapılarak eğri olan kıkırdak düzeltilir.
Eğer kıkırdak çok eğri ve hasta, rinoplasti ile birlikte yapılmasını arzu ediyorsa o zaman burun altından kesi yapılarak deri kaldırılır. Septum istenilen pozisyona getirilip düzleştirildikten sonra tekrar dikilir. Yeni şeklini alan kıkırdak atel ve tamponlar ile sabitlenir.
Ameliyat öncesinde Op.Dr. Alpaslan BAYYOZGAT tarafından yapılacak ilk muayenede sizlere detaylı bilgilendirme yapılacaktır. Bu esnada aklınıza takılan her konuyu kendisine sorabilir ve elde etmek istediğiniz sonuçları kendisine açıklayabilirsiniz.
Op.Dr. Alpaslan BAYYOZGAT, sizi muayene edecek ve tıbbi geçmişiniz ile ilgili bazı sorular soracaktır. Kendisine varsa kullandığınız ilaçların tamamını söylemeyi unutmayın. Ameliyat öncesi aspirin veya kan sulandırıcı herhangi bir ilaç almayın. Ayrıca ameliyattan en az 3 hafta öncesinde sigara ve alkol tüketimini bırakmanız gerekmektedir.
Ameliyata gelirken yanınızda size refakat edecek bir yakınınızın olması ve geceyi yalnız geçirmemeniz tavsiye edilmektedir.
Antalya'da Septoplasti ameliyatı yapılacak işlemlere göre değişmekle birlikte, 1-1,5 saat arası sürebilmektedir.
Antalya'da ameliyattan sonra anestezi etkisi geçtikten ve doktorunuz tarafından gerekli kontroller tamamlandıktan sonra istirahat etmek üzere evinize gidebilirsiniz. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde onarılan kıkırdağa destek olması için burun içine tampon yerleştirilebilir. Aynı anda rinoplasti de yapıldıysa burun dış kısmına atel konulabilir. Bu ateller ameliyattan birkaç gün sonra çıkarılabilir.
Ameliyata bağlı olarak oluşabilecek şişlik ve morluklar birkaç hafta içinde geçecektir. İlk dönemde nefes almakta zorlanabilir ve hafif ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum birkaç hafta içinde geçecektir.
Ameliyat sonrası dikkat etmeniz gereken hususları doktorunuz Op.Dr. Alpaslan BAYYOZGAT sizlere detaylı olarak anlatacaktır. Özellikle ilk gece arkanıza yastıklardan destek yaparak kafanızı dik tutacak şekilde uyumanız tavsiye edilir.
Özellikle ilk dönemde yalnızca doktorunuzun reçete edeceği ilaçları kullanmanız tavsiye edilir. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar kanın sulanmasına ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Doktorunuz ayrıca cerrahi kalıntıyı temizlemek için tuzlu su içeren solüsyon kullanmanızı tavsiye edebilir.
Kıkırdak ve kemik dokusunun tam olarak oturması zaman alacağından iyileşme süresi içinde burnunuzu darbelerden korumanız ve şiddetli bir şekilde sümkürmemeniz önemlidir.
İlk gün dinlenin. Burnu elinizle kontrol amacıyla bile olsa ovalamayın ve hatta dokunmayın. Burnunuzda tıkanıklık hissi olması çok normaldir. Tıkanıklıktan kurtulmak için sümkürmeyin çünkü kanamaya neden olabilir. Hapşırma zorunda kalırsanız, ağızdan hapşırmaya dikkat edin. Ağrı ve şişliği azaltmak için burun ve göz çevresine temiz bir bez veya havlu ile kaplı bir buz torbasını baskı yapmadan uygulayabilirsiniz. Geceleri, şişliği ve tıkanıklığı azaltmak ve işlem bölgesine baskıyı engellemek için başınızın altına iki yastık koyarak, sırtüstü uyuyun. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat duş almayın.
Kontrollerinize planlandığı tarihte gitmeyi ihmal etmeyin. Burun içindeki dikişler kendiliğinden çözülmezse doktor bunları alabilir. Enfeksiyona yol açabilecek soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için bir süre insanlarla temas kurmamaya çalışın. Tozlu veya dumanlı ortamlardan uzak durun. Günlük rutin aktivitelerinize dönmek için bir veya iki hafta bekleyin ve hemen ağır bir şey kaldırmayın. Antalya'da Septoplasti ameliyatından sonra, ilk birkaç hafta sizi zorlayacak, yüz bölgenizde kan akışınızı hızlandıracak aktivitelerden kaçının. Hatta tuvalette bağırsak hareketleri sırasında ıkınmak yüzünüze baskı yapabileceği için uygulamamaya çalışın.
Septoplasti, iki burun deliği arasındaki duvar olan deviye bir nazal septumu düzeltmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Genellikle nefes almayı iyileştirmek, burun tıkanıklığını gidermek ve sinüs ağrısını azaltmak için yapılır.
Antalya, Türkiye'nin güneybatı kıyısında yer alan bir şehirdir ve plajları, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile bilinen popüler bir turizm merkezidir.
Antalya'da septoplasti yaptırmanın çeşitli avantajları vardır:
Septoplasti de dahil olmak üzere herhangi bir tıbbi prosedüre girmeden önce tıbbi tesisleri ve doktorları kapsamlı bir şekilde araştırmak ve karşılaştırmak önemlidir.
Eğer kulak burun boğaz cerrahisiyle ilgileniyorsanız tıklayarak Tükürük Bezi Ameliyatı ve Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi) yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Sık Sorulan Sorular
Septum deviasyonu (septoplasti) ameliyatı hava kanalları ile ilgili, nefes alma sorunları gidermek için burnun şeklini değiştirmeden yapılan bir ameliyattır. Septoplasti ameliyatı burrun içindeki yapışıklık, eğrilik ve tıkanıklık gibi sorunları ortadan kaldırır. Septoplasti estetik bir ameliyat değildir.
Septoplasti burun içinde yapışıklık, eğrilik ve tıkanıklık gibi hava kanalları ile ilgili bir işlemdir. Rinoplasti ise burnun şeklinin değiştirilerek estetik olarak yüz ile uyumlu hale getirilmesi için yapılan estetik bir işlemdir. Her iki işlem aynı seansta birlikte yapılabilir. Bu işlemlerin bir arada yapıldığı cerrahi operasyonlar septorinoplasti olarak adlandırılır.
Septum Deviasyonu Nelere Yol Açar ?
Septoplasti (Septum Deviasyon) deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında başarı olasılığı gayet yüksek bir cerrahi işlemidir. Bir KBB uzmanı için basit bir ameliyattır. Ancak işlem için doğru tespit ve teknik kullanılmadığında istenilmeyen sonuçlar ortaya çıkacaktır. Başarılı bir septoplasti ameliyatını müteakiben burun bölgesine darbe alınmadığı veya komplikasyonlar meydana gelmediği takdirde tekrar nüksetmez.
Bazı hastalarda durum septoplasti ve rinoplastinin birlikte yapılmasını gerektirir. Burun tıkanıklığına sebep olan deviasyon dışında (burun etinde büyüme, burun valfi darlığı gibi) gibi etmenler aynı operasyonda ortadan kaldırılmaz ise septoplasti başarılı olsa bile tıkanıklık devam eder. Tramvaya bağlı septum deviasyonu tekrar ederse tekrar ameliyat yapılabilmektedir.
Antalya'da tecrübeli bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından steril bir ameliyat ortamında, son teknikler kullanılarak yapılması durumunda herhangi bir riski yoktur. Ancak steril bir ameliyat ortamı ve tecrübeli bir cerrah olmadan eski tekniklerle yapılacak bir septoplasti (burun kıkırdak eğriliği) ameliyatın sonucunda burnun çeşitli kısımlarında çökmeler oluşabileceği gibi, burunda kanama, burun içerisinde kan birikmesi (hematom) ve enfeksiyon oluşabilir.
Burun kıkırdak eğriliği olan hastalar burunlarının eğri olan kısımlarında daralma olabileceği için bu hastalar burunlarından rahat bir solunumu yapamazlar. Burun kıkırdak eğriliği olan hastalar genellikle uyurken burnundan nefes alamadığı için ağızlarından nefes almak zorunda kalırlar. Hastalardaki Burun kıkırdak eğriliğinin büyüklüğüne göre horlama yaşayabilirler. Burun kıkırdak eğriliği ileri seviyede olan hastalarda uyku apnesi de görülebilir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.